woensdag 4 september 2024

Trudvang Legends - solo test bis

Op de eenzamere zomeravonden heb ik sporadisch scenario's gespeeld van de campaign van het verhalende RPG boardgame Trudvang Legends. Waarvan recent de finale. En dat was niét de eindbaas die ik in het begin zou verwacht hebben... Verder (bijna) géén spoilers!

Party: Vitner Weaver Kattly, companion Maelling de Ranger en diens lief Leena. Alsook Nitpick de Trol en Torque de Drakendoder. Velen kwamen en gingen (soms permanent) voor deze finale bezetting.

Ik denk dat ik bijna alle scenario's van de beschikbare 20 gespeeld heb, of het scheelt toch niet veel. Qua verhaal zit het helemaal goed. Gaandeweg leer je de wereld van Trudvang kennen, personages komen en gaan (of veranderen), locaties worden ontdekt en al dan niet vernietigd. Het bord en de personages zijn allesbehalve statisch, dankzij de scenario kaarten is het spel constant in een soort flux.
Het verhaal op zich is ook zeker de moeite (géén spoilers), bijwijlen episch en biedt een mooie conclusie eens uitgespeeld.

Het systeem, meerbepaald de gevechten, is dan weer eerder repetitief. Je personage evolueert dan wel, maar het aantal kaartjes blijft min of meer hetzelfde (al worden ze sterker) en ook het tokens uit de zak trekken begint op de duur te vervelen. Gevechten zijn of te gemakkelijk of te moeilijk vanwege de weinige opties levenspunten bij te krijgen. Verlies je tijdens een scenario levenspunten en er volgt een stevig gevecht met een eindbaas ofzo dan sta je er niet goed op want enkele stevige tikken zijn genoeg om je KO te krijgen. Heb je pech met je feat kaartjes kun je daar weinig tegen doen.

Naar balans toe is het vreemd genoeg ook aangeraden solo te spelen dan met meerdere spelers, want dan heb je de kans runes bij te passen van je companion. Solo play = 1 held + 1 companion. Met meerdere spelers heb je die optie niét (ieder voor zich en géén companions). Krijg je tests van 3 of 4 successen dan ben je meestal gescheten. Mogelijk is het aangeraden met 2 spelers te spelen met elk een companion dan met 4 aparte spelers. Af en toe hangt er wel wat af van die "beproevingen" te halen (soms zelfs de wereld).

Toevallig zijn de uitbreidingen deze week geleverd op mijn ouderlijk adres (de Kickstarter dateert van 2019 dus de volle 5 jaar), benieuwd wat die zullen bijbrengen.



De doos met Kickstarter extra's (extra helden en monsters, "premies" om in de lopende campaign te voegen, etc) en welgeteld één uitbreiding (Wildland) met ongeveer hetzelfde plus een mini campaign. Ik zat toen zeker op mijn geld want de Westmark uitbreiding interesseerde me anders ook wel: uitbreiding vd kaart en wereld, nog meer extra helden en monsters én een nieuwe campaign. Mogelijk tik ik die online weleens op de kop.
Ook nog: volledig overbodige "point of interest" plastiek. Kan nog iets opbrengen op Evilbay wegens exclusieve shit?

Het gaat nu toch wel even terug in de kast, benieuwd wanneer deze (ooit) terug op tafel zal komen.

Geen opmerkingen: