zondag 14 juni 2020

Reichbusters: Projekt Vril

Gisteren voor het eerst sinds de Lockdown weer board games op verplaatsing! Reichbusters: Projekt Vril te Herent, want Sven backte destijds de Kickstarter! De eerste indruk hield ook stand na de eerste spellekes: Commandos meets Wolfenstein, geen slechte referenties als u 't mij vraagt.
2 spelers dus ieder 2 van de 4 helden, en dan is het tijd om Nazi's omver te knallen! Een occulte subdivisie dus de hakenkruisen werden subtiel vervangen door een soortgelijke, doch licht verschillende variant. Niet toevallig neem ik aan.


De eerste missie werkt als een soortement tutorial, met basis vijanden (soldaten, officieren, hondjes) en een simpel objectief. Breek binnen in Wewelsburg, vind de geheime plannen en breng deze naar HQ. Geen moeilijke spelregels, maar weer veel om te onthouden. Helden hebben basiswapens en acties, en krijgen kaartjes met speciale acties en aanvallen erop die ze al dan niet extra kunnen spelen. Zijn de kaarten op dan is dat jammer, want na iedere beurt komt er welgeteld eentje bij, tenzij er reeds vijf op hand zijn.


Buiten de combat is stealth een belangrijk onderdeel van het spel. Bij ongeveer alles wat de helden doen dienen ze de geluidsdobbelstenen te rollen. En meestal resulteren die in een positief resultaat, waarop het spannend wordt om al dan niet te worden ontdekt of een patrouille tegen te komen. Wat dat betreft deed het mij bijzonder sterk denken aan Commando's: Behind Enemy Lines waar de minste fout het alarm deed afgaan en het niet lang duurde voor de missie verloren was.


Zelfs loot oprapen of kasten doorzoeken kan geluid produceren, al valt er iets tegen te doen. Enkel bij extreem falen komt er een patrouille roet in het eten gooien of krijgen de vijanden op het bord een extra aanval. Er is een soort alarm/timer die per beurt omhoog gaat, of wanneer de helden iets dom doen, en halverwege het alarm doet afgaan waarop het spelverloop licht wijzigt. In plaats van vrij te kiezen wie activeert krijgen de helden en vijanden een vaste volgorde plus zwaardere vijanden en nog zo'n paar leuke verrassingen.
Qua loot zijn er zoals steeds voorwerpen die na eenmalig gebruik opgebruikt zijn, maar ook permanente items zoals pantser, goggles, wapens  enzoverder die een bonus geven. Naarmate de campaign evolueert worden de helden dus sterker, maar ook de vijanden.
Het eerste scenario wonnen we met de vingers in de neus, het alarm is zelfs niet afgegaan. Pro!

Tussen missies door kunnen de helden upgrades aankopen met de verkregen beloningspunten, die tevens kunnen worden ingezet tijdens de missie om extra successen bij te geven. Wat samen met de items meteen het level-up systeem omvat en de campaign in stand houdt.

Als tweede missie dienen de helden een overlopende Nazi wetenschapper te bevrijden uit het zwaarbewaakte kasteel, maar dat heeft enkele verrassingen in petto. Niet alleen een zwaarbewaakt gangenstelsel en drie mogelijke routes naar het objectief, maar ook de eerste experimenten van de geheime onderzoeksdivisie.


Ik vermoed dat we getraind zijn in dit soort spellen, want met een combinatie aan extra acties walsen we door de gangen alsof er niets aan de hand is. We laten ons niet afleiden door iets verder gelegen kamers met potentiële loot en focussen op de finale kamer waar niet alleen de wetenschapper maar ook enkele van diens experimenten plus bewakers zitten. Eén zo'n experiment explodeert als erop geschoten wordt, wat dus ook de dood van ons objectief én het einde van de missie zou betekenen.


Maar de combinatie van de Sarge en de Française maakt korte metten met de tegenstand en we bereiken de wetenschapper als het alarm af gaat. Even spelen in overdrive, maar al gauw bereiken we de uitgang en verlaten het kasteel... met blijkbaar de verkeerde wetenschapper. Een volgende missie kondigt zich al aan!

Eerste indrukken: leuk spel, eens de regels achter de kiezen speelt het vlotjes en met de nodige tactische uitdagingen. De miniaturen en de artwork brengt het spel zeker tot leven en doen denken aan andere spellen met Nazi invloeden, Wolfenstein op kop. Verwijzingen alom naar geheime Nazi onderzoeken, esoterische groeperingen en natuurlijk de legendarische vril energie.
Ik vermoed dat het spel ook moeilijker zal worden, met sterkere vijanden en een pittiger timer naarmate de campaign vordert. Wat mij betreft spelen we binnenkort zeker verder. Er zijn nog 2 spelersplaatsen vrij.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...