dinsdag 23 augustus 2011

Machete

Rodriguez op z’n best! Fans zullen ervan smullen, voor anderen is het er misschien een béétje over.


Opnieuw een hommage aan de grindhouse films van weleer en Danny Trejo in het bijzonder. Machete begon als “fake” trailer bij de Grindhouse double bill Bullet Proof/Planet Terror uit 2007 en groeide van parodie uit tot een volwaardige film. Tal van bekende koppen passeren de revue, naar oude gewoonte van Rodriguez (From Dusk till Dawn, Desperado, Sin City, …). Vaste waarde Cheech Marin is ook weer van de partij, naast vele anderen. Speciale vermelding voor Lindsay Lohan die het “beste” van zichzelf geeft en Robert De Niro die op magistrale wijze een corrupt Texaans senator neerzet (Bush was duidelijk een bron van inspiratie). Steven Seagal (de enige echte) is hilarisch als drugsbaron (met katana).
Het verhaal is te negeren en dient als kapstok om de talrijke bloederige, doch amusante actiescènes aan op te hangen. De titel zegt hierover genoeg. Kort samengevat: Mexicaans agent aan lager wal wordt gebruikt als zondebok, zweert wraak en wordt een nationale held.


Zoals gewoonlijk steekt Rodriguez er weer de nodige verwijzingen naar Mexico, de grensproblematiek, illegalen en corrupte politici in. Een eenzijdig doch misschien wel correct beeld van de situatie aldaar. Maar in tegenstelling tot Once Upon A Time In Mexico is dat hier makkelijk te verteren en geen kluwen aan intriges waar zelfs de acteurs niet aan uit kunnen. Rodriguez focust bewust op één hoofdpersonage met enkele belangrijke nevenpersonages en diens aanhang zonder ditmaal zijn verhaal uit het oog te verliezen. El Mariachi werd bijna een nevenpersonage in zijn eigen film maar Machete blijft zéér duidelijk dé man hier.

Genoeg gezeverd: kijken (nacho’s en lauw bier warm aanbevolen)!

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...