dinsdag 1 november 2022

Halloween-a-Thon 2022

Voornamelijk Netflix series gekeken dit jaar, al zijn er toch ook enkele films op het programma geraakt. We zullen starten met de films:

*The Curse of Bridge Hollow (2022) Netflix

Samen met Lode gekeken wegens familiefilm en smakelijk gelachen met wat popcorn erbij. Al vond mijn kleinste het bijzonder voorspelbaar en grappig, toch af en toe best akelig voor de nog kleinere kindjes. Met dat irritante wicht van Stranger Things en de enige Marlon “Scary Movie” Wayans in de hoofdrollen. De Halloween familiehit van het jaar!

*Ghost Stories (2017) Blu ray

Een spookanthologie gebaseerd op een theaterstuk met dezelfde acteur in de hoofdrol en verder wat bekende acteurs in de verschillende segmenten. Lag al enkele jaren te wachten in de kast voor Halloween. Akelig in beeld gebracht met eindeloze griezeltochten in duistere gangen en krochten die meestal tot weinig leiden maar waar ik zelfs bij momenten vanuit mijn ooghoeken moest naar loeren. Een akelige plot twist aan het eind die er zo ver over is dat alle eerdere horror er meteen wordt uitgemept. Zeker niet slecht voor de sfeer, maar trop is teveel.

*Cargo (2017) Netflix

Deze stond ook reeds enkele jaren op “mijn lijst” (zo noemt dat effectief bij Netflix). Martin Freeman, die ook een bijrol had in Ghost Stories, trekt door de door een soort zombies geïnfesteerde Australische outback op zoek naar een betere toekomst voor z'n babydochter en ontmoet op zijn tocht een aboriginalmeisje en de nodige gestoorde gekken. Australische kruising tussen A Quiet Place en I Am Legend. In het begin sleept hij wat maar weet vanaf het midden toch te boeien.

Dan de series:

*Devil in Ohio (2022) Netflix

Broedend en sfeervol, over sektes in het rurale Amurica en dat daar weinig tegen te beginnen valt. Of toch wel? Ook wel: pas op wie of wat je in huis haalt! Tot de finale vraag je je af of er nu al dan niet een bovennatuurlijke oorzaak achter zit (geen spoilers). Aanrader!

*The Haunting of Hill House (2018) Netflix

Enkele maanden geleden integraal bekeken maar kon zeker niet in deze lijst ontbreken. Klassieke spookhuishorror van golden boy Mike Flanagan, bekend van tal van horrorfilms alsook opvolger The Haunting of Bly Manor (2020, op de lijst), het gewéldige Midnight Mass (2021) en The Midnight Club (2022, ook op de lijst). Allemaal op Netflix (dat moet nogal een lucratief contract zijn). Vaag gebaseerd of The Haunting (boek én film) maar met een geheel eigen visie.
Akelig en dreigend over een hecht gezin dat na ervaringen in een spookhuis nooit meer hetzelfde is. Zelfs de normale scènes hebben altijd iets onderhuids dat af en toe onverwacht naar je keel grijpt. Ook één van de ergste jump scares van de afgelopen jaren, mijn hart was fysiek vijf minuten ontregeld daarna. U weze gewaarschuwd!

*Archive 81 (2022) Netflix

Mocht ook zeker niet in deze lijst ontbreken. Een filmhersteller krijgt een iets té goedbetaalde opdracht om op een afgelegen locatie mysterieuze Hi-8 bandjes te fixen en ineens te achterhalen wat er met de vorige eigenaar gebeurd is. Het begin van een waanzinnige trip van tijdreizen, cultisten, claustrofobie en videodemonen. De afgelegen locatie in de bossen, inclusief creepy kelders en kerk was wat mij betreft nog het akeligst van de gehele reeks. Aanrader, maar helaas reeds gecanceld door Netflix na een paar maanden om onduidelijke redenen dus we zullen nooit weten hoe het nu verder ging. Veel wordt duidelijk in de laatste afleveringen maar eindigt natuurlijk op een cliffhanger. Spijtig.

*Guillermo Del Toro's Cabinet of Curiosities (2022) Netflix

Anthologiereeks geproduceerd en (onwennig) gepresenteerd door de gekende cultregisseur en bestaande uit acht aparte verhalen door verschillende filmmakers (niet één door hemzelf dus) in beeld gebracht. Momenteel nog niet allemaal bekeken dus ik kan onmogelijk een objectief eindoordeel vellen. Voorlopig is de tendens “sfeervol doch het mocht toch ietske méér zijn”, maar ik moet de Lovecraft adaptaties nog zien. Voelt als enkele laatstejaarsstudenten film die onder het mom “doe eens iets met horror” ongelimiteerd budget en carte blanche kregen. Al kan dat tot zéér leuke dingen leiden.

*American Horror Stories (2022) Disney+

Tweede reeks alweer van de spin-off van de American Horror Story anthologiereeks die zelf al aan zijn tiende (!) seizoen begint. Stories is zeer uiteenlopend van kwaliteit, met af en toe episodes die overlappen met de zeer aan te raden hoofdreeks, sfeervolle twists op horrorklassiekers en dan weer van de pot gerukte scripts die zelfs bij The Twilight Zone zouden worden weggegooid. Soms gewoon ziek. Net zoals die van Del Toro nog aan het bekijken, al denk ik dat we de topper (afl 1) en de stinker (afl 3) al gehad hebben. Voor de fans.

*What We Do In The Shadows (2019) Disney+

Spin-off van de gelijknamige vampierenkomedie uit 2014 van Taika “Thor” Waititi over 4 vampieren en hun onhandige familiar die een territorium proberen uit te bouwen op Staten Island dat verder reikt dan hun eigen straat. Onnozel, onnozeler, onnozelst. Af en toe wel goed gelachen.

*Z Nation (2014-2018) Netflix

Guilty pleasure sinds ik mijn abonnement van Netflix startte en waar ik zéér sporadisch eens naar kijk. Momenteel net reeks 3 uitgekeken (van de voorlopig 5) dus dat zegt wel iets. Voelt als een B-movie en plezante versie van The Walking Dead met humor en actie in plaats van drama en tragiek. Al blijkt dat ook uit de verschrikkelijke speciale effecten en soms iets te onnozele plotlijnen.
Tip: doorspartel de eerste 3-4 bijna onbekijkbare afleveringen en daarna wordt het plezant. Spoiler: de “bekende” acteurs leggen het loodje in de eerste 2 want die waren waarschijnlijk te duur voor het budget of gebrek daaraan. Ideaal om op te zetten als het niet te moeilijk mag zijn of je hersenen al bijna in slaapmodus verkeren. Of wanneer je na The Walking Dead eens een plezante zombiereeks wil zien waar je niét depressief van wordt. Enkele personages maken trouwens een cameo in de Sharknado films van productiehuis The Asylum. Jazeker, dat niveau!

Geen opmerkingen: