woensdag 29 juli 2020

Batman: Gotham City Chronicles

Gisteren Batman: Gotham City Chronicles van Monolith voor het eerst op tafel gekregen sinds het backen van de Kickstarter in februari 2018. Juist, dezelfde firma achter Conan, waar dit spel ook zijn mosterd én spelsysteem haalt.


Wanneer je het regelboek begint te lezen kan het zijn dat je goesting ver onder nul zakt, want alles staat er zéér uitgebreid en iets te gedetailleerd in uitgelegd. 2 bladzijden om Defense uit te leggen en alle mogelijke verwikkelingen, terwijl dat tijdens het spel gewoon een aantal dobbelstenen rollen is, optellen en klaar. Het duurde dan ook even om erin te komen en de eerste spelrondes moesten we al eens naar dat regelboek teruggrijpen maar vanaf de helft speelde het vrij vlotjes.


Bewust een scenario gekozen met maar één held: Batman natuurlijk, zij het de Zero Year variant. Alternatief Vampier Batman vonden we er licht over. Als villain Mister Freeze en diens goons in een poging om met een metrotrein de bank te overvallen. Objectief: bommen plaatsen en de trein opblazen alvorens de slechterik zijn plan kan opstarten.
Het bord stond vol met vijanden en slechts één held, maar dat kon Batman niet afschrikken. Eerst was het voorzichtig de regels aftasten en langs beide kanten uitzoeken wat precies mogelijk was. Maar na de eerste 3-4 beurten was het vrij duidelijk en kwam ook Batman meer in z'n sas. Tijdens de voorlaatste beurt zag het er nog vrij onmogelijk uit die laatste bom te activeren, maar een combinatie van movement en goed rollen bracht de overwinning tijdens de allerlaatste actie van de allerlaatste ronde. Altijd een pluspunt wanneer het spannend blijft tot het bittere einde. Toeval of een goed gebalanceerd spel? De toekomst zal het uitwijzen.


Het bord vd vijand (evil player) inclusief the River (cfr Conan)
Een informatief promofilmpje dat de regels vrij duidelijk uit de doeken doet, maar ik kan geen 5 seconden op die kerel zijn smoel kijken:



De eerste indruk was nogal overweldigend qua regels en overzicht, maar uiteindelijk speelt het spel vrij vlot. Alleen de skills brachten af en toe herinneringen aan Heroclix terug (waar is de tijd), en pauzeerden het spel om tekens de correcte uitleg op te zoeken in het regelboek. Skills opzoeken en vanbuiten leren alvorens met de missie aan te vatten dus. Kon gestroomlijnder. Hoe meer regeltjes, hoe gemakkelijker dat je dingen over het hoofd ziet of vergeet. Ook kleine foutjes gemaakt tov oa de defense van de bad guys en ook de utility belt van Batman los vergeten... dat vraagt om een rematch! Komt zeker nog eens op tafel.

Season 2 heb ik wijselijk geskipt want een mens kan maar zo veel spellen in zijn hobbykamer steken hebben. Met de scenario's van het basis spel komen we zeker nog jaren toe.

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...