maandag 15 juli 2019

Linkeroever

Vlaamse horror uit 2008 van regisseur Pieter Van Hees, die tot op heden blijkbaar nog maar 3 films op zijn palmares staan heeft plus enkele televisiereeksen. Prachtige fotografie van Nicolas Karakatsanis, St-Lukas film alumni uit de tijd dat wij daar ook school liepen. Tevens uitgebracht als "Left Bank". In de hoofdrollen de bij momenten goddelijke Eline Kuppens, Matthias Schoenaerts toen die nog Vlaamse producties deed, Sien Eggers en nog enkele bekende (toen iets minder) koppen.


Passeerde één dezer weken nog eens op tv, dus opgenomen en bij gelegenheid nog eens bekeken. En hij houdt na al die jaren nog steeds stand. Mogelijk zelfs mijn favoriete Belgische horrorfilm na Les lèvres rouges uit 1971, maar veel concurrentie is er niet op dat vlak.

Een drama over een geïsoleerde atlete doorspekt met expliciete seksscènes, dat langzaam verglijd in een existentiële nachtmerrie gelinkt aan het duistere verleden van Linkeroever. Geen idee of daar research naar gedaan is en wat er daadwerkelijk van aan is, maar ik ga nooit meer gerust op Linkeroever kunnen vertoeven. Voor zover iemand daar al op zijn gemak is.


Van Hees had duidelijk zijn huiswerk gemaakt en pas na de tweede screening werd me duidelijk hoeveel invloeden en verwijzingen er in de film geslopen zijn, al dan niet bewust. Argento is overduidelijk aanwezig in de gebouwen en geheime ruimtes. Rosemary's Baby van Polanski was ook een inspiratiebron. Zelfs Twin Peaks (Lynch) met de zwarte poel/put in de kelder (de "Black Lodge"), die ook hier het scenario de LSD behandeling geeft.
Een bijzonder verwarrend einde, dat ergens een logica bevat doorheen het script en via enkele opmerkingen van bepaalde personages, maar even veel vragen oproept.

Topper, doch voor de gevorderde kijker.

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...