zaterdag 16 maart 2019

Captain Marvel

Captain Marvel... Teleurstellend en een gemiste kans. We waren vertrokken met hoge verwachtingen en eindigden aan de toog van de cinema met bier in de hand om de wrange nasmaak door te spoelen.
Opgepast: lichte spoilers onder de foto voor wie hem toch nog zou willen gaan zien.

 
De film begint vrij sterk op Hala, troonwereld van het Kree imperium, alwaar een zekere kadet "Vers" ingelijfd wordt in superhelden team Starforce. En de Kree zijn authentiek weergegeven, vrij trouw aan de comics en met leuke cameo's voor wie ooit Operation: Galactic Storm of andere klassiekers heeft mogen lezen. Dus de eerste 20 minuten kijk je naar een Kree superheld op de Kree wereld die vecht voor de Kree. Is er dan een link met onze wereld en al die andere Marvel superheldenfilms? Ik zal niet tevéél spoilen...
 
Maar van zodra ze op Aarde arriveren valt de flm, op een vrij imposante achtervolgingsscène na, compleet STIL. De chemie tussen Carol Danvers en Nick Fury werkt wel, al doet die laatste een beetje onnozel tegenover zijn eerdere personage in zowat alle andere Marvel films. Er zitten zelfs flarden Men In Black in (geen compliment). Veel kom je niet te weten over het verleden van Carol Danvers/Captain Marvel buiten wat losse flarden in flashbacks. Er wordt een intergalactische oorlog bij gesleurd, een vluchtelingencrisis en realisme gaat volledig ten koste van female empowerment. De politieke correctheid primeerde deze keer duidelijk tegenover een deftig script bij Disney. Talos, de tragische Skrull agent (gespeeld door Ben Mendelshon - Agent Krennic uit Rogue One) was dan weer wél magistraal neergezet en één van de schaarse hoogtepunten, maar ook dat personage verdronk ergens in het uitzichtloze script.
 
Deze film dient duidelijk alléén maar om Captain Marvel te introduceren in het cinema universum en deus ex machina-gewijs te laten meevechten in de grote finale die Avengers: Endgame moet worden. En dat deus ex machina mag letterlijk genomen worden (mid-credits scène).
 
 
Hopelijk houdt deze trend niet aan en krijgen we in de toekomst Marvel films zoals we gewoon waren. Goed voor een avondje brainless entertainment (al ken ik persoonlijk reeds twee mensen die na een kwartier in slaap lagen) maar deze gaat toch niet in de Blu-ray collectie opgenomen worden.

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...