maandag 7 mei 2012

The Avengers

We waren al even van plan hem te gaan zien en gisteren (een zondagavond nota bene) is het er dan eindelijk van gekomen, nogal last minute na een telefoontje van Sam. Alle voorstellingen bleken overal in 3D (beuh) dus werd maar gekozen voor de vertrouwde Kinepolis in Leuven. Zowel ik als Toni bleken een vrijkaart uit de HUMO te hebben dus dat was een beetje rot wegens maar 1 die telde… en niemand die achter of naast ons stond aan te schuiven ging The Avengers zien om te kunnen delen in de kosten (1 vrijkaart per betalend ticket). Typisch. Genummerde plaatsen blijven van de hond, iedereen zat op een hoopje in het midden van de zaal. Voordeel aan de Kinepolis is dat je het 3D-brilletje niet hoeft te kopen. Klein detail maar toch.

Een film van 140+ minuten die 20 minuten later begon wegens eindeloos lange reclame (het snoep en de drank waren al op voor de film begon) en dan ook nog eens halverwege 10 minuten onderbroken werd voor een overbodige pauze waar niemand op zat te wachten. En ik blijf 3D echt geen meerwaarde vinden, integendeel. Te donker, te verwarrend, soms zelfs te wazig… en duurder! Het feit dat je als kijker niet de keuze krijgt tussen 2D of 3D is nog het meest frustrerend. Geef gewoon altijd de voorstelling in 2D en uitzonderlijk in 3D, moeilijk kan dat toch niet zijn? Of moet de investering opbrengen en is de bezoeker met de rug tegen de muur zetten de enige manier? Soit:

The Avengers was schitterend! Misschien wel de beste superheldenfilm ooit. Een rollercoaster met echte karakters ipv bordkartonnen personages, leuke oneliners, indrukwekkende effecten en véél meer van dat. Iéts van het plot onthullen zou spoilen zijn dus de enige raad is: zelf gaan zien!


Nu pas valt ook op hoe juist en zorgvuldig de acteurs gecast werden in hun respectievelijke rollen. Chris Evans overtuigt als Cap (zelfs beter dan in Captain America) en staat mijlenver af van The Human Torch uit draak Fantastic Four. Downey JR is gewoon Tony Stark, er is nooit een alternatief geweest. Thor blijft goed. En Mark Ruffalo (punten voor Dana ;-) is de beste Hulk ooit. Meerwaarde is dat dit keer de acteur zowel Bruce Banner als het groene monster speelt (3D met gelaatstrekken acteur) en dat werkt. Zelfs Scarlet Johanson zet geloofwaardig ice queen Black Widow neer (haar intro alleen al!). Enige minpunt is Mariah Hill die, buiten een spannende achtervolging in de eerste minuten, als sidekick van Samuel L Jackson (“Ultimates” Nick Fury) verder nooit echt iets te doen heeft dan bevelen opvolgen. En Loki houdt zich ook de hele film iets te veel in, ze hadden hem één keer helemaal voluit mogen laten gaan.


Het scenario zit strak, met af en toe een iets te lange sequentie: de individuele introducties van de personages hadden iets korter gemogen, de aanval op de Helicarrier (!!) duurt net iets té lang… Verder niets dan lof om tweeënhalf uur lang de aandacht van het publiek vast te houden. Persoonlijk vond ik het geweldig dat ze de eerste Avengers film redelijk getrouw aan de comics hebben laten verlopen: enkel Hank Pym ontbrak als originele Avenger in het rooster, maar dat werd rechtgezet door Bruce Banneer de wetenschapper van dienst te maken. En Loki als bad guy was ook gepast, al had hij iets meer zélf mogen doen ipv lakei te spelen van iets of iemand anders.

Grootste minpunt aan de hele film vond ik persoonlijk de aliens. Met alle reeds bestaande rassen en soorten kiest Joss Whedon (Buffy, Firefly etc…) alweer voor een onbekend ras (Chitauri?) dat naar ik meen niet eens bestaat in het Marvel universum. Typisch Whedon zeker? Bij Astonishing X-Men deed hij net hetzelfde (Breakworld). De kolossale vliegende monsters die New York slopen zijn origineel en indrukwekkend maar gaan bij momenten iets té vlot neer. Ik verwachtte nog een plot twist (Skrulls?) maar ook dat mocht niet zijn. Al maken de laatste seconden van de film véél goed.



Volgende films op de planning: The Cabin in the Woods en/of Dark Shadows! Gelukkig hebben we nog een vrijkaart steken. Hopelijk is dan de Celebrities niet zo vroeg dicht (dat de bar nog bestaat is al een klein mirakel te noemen) en kunnen we daar een korte nabespreking houden.

5 opmerkingen:

Sam zei

Goeie recensie Vincent.

Ik heb het iets korter gehouden.

candyman zei

en ik wil zeker mee naar Cabin en/of Dark Shadows

Dana zei

Kleine correctie: The Hulk wordt gespeeld door Mark Ruffalo, not James. En ja, dat weet ik ook alleen maar omdat die cute as hell is en in een ver verleden al in een aantal rom coms passeerde. Voor de rest: zeer gesmaakte recensie!

Pieter Bosman zei

Idd scheun recensie :-)
ge had mee moetne gaan met de Kempenaars in Geel eh :-)
goeiekoper dan Leuven en 2D...

Maar 'k ganem ZEKER kopen op DVD peins ik...

Chaotic Dutch Weirdo zei

Waarom nieuwe aliens:
The aliens are called The Redacted and are a new version of The Skrulls. Fox still own Skrulls, so Marvel have changed them enough to not get sued. They're multicoloured and are shapeshifters.

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...