dinsdag 27 juli 2010

Quick Shade Review

Een objectieve bespreking van wondermiddel Quick Shade (Strong) van The Army Painter.

Ik heb me uiteindelijk laten overtuigen een pot(je) te laten afkomen van het spul, via een webshop om toch niet de volle prijs te moeten betalen die uw lokale hobbywinkel durft aanrekenen (de prijs voor 1 potje varieert tussen de 15-30€)!

Geadviseerd wordt om rechtstreeks in de pot te dippen (zie dit hilarisch advertentiefilmke), maar dat raad ik af tenzij er écht geen tijd is of het resultaat er niet toe doet (grote legers met tig dezelfde figuurtjes). Het spul kan er dan té dik opliggen en druppelsgewijs dikke zwarte plekken geven en details overlappen. Ik heb het dippen getest met een orc van het Hero Quest bordspel (genoeg van liggen) en het resultaat was ronduit verbluffend, doch hier en daar bleek de dip dikke zwarte klonters te hebben achtergelaten, ondanks afborstelen (ermee staan zwaaien als een spast zoals die Denen het voordoen zie ik niet zitten en ik zou ook graag m'n arm in de kom houden). Alternatief en hetgeen ik ook doe is de Quick Shade er met een borstel op aanbrengen (ook hiervan een advertentiefilmke), dit geeft ook meer controle (licht/donker) én verspilt minder van het dure spul.

En WERKT het spul nu ook effectief?

JA!

Voor en na een laagje Quick Shade, met extra detail aangebracht.

Het is te zeggen, als er geen prijzen mee moeten gewonnen worden en u net als ikzelf géén tijd (of limited painting skills) hebt om zelf afgewerkte en mooie miniatuurkes te painten, dan is dit hét ideale product. Het is feitelijk een wash en vernis in één product, hetgeen betekent dat je figuur schaduw, diepte, detail en meteen een beschermlaag krijgt! Nadeel is dan weer dat het soms té donker kleurt op diepere plekken en te weinig op andere, maar dat kan worden bijgewerkt. Het verdonkert ook, dus het verven kan gerust in lichte kleuren gebeuren. Natuurlijk moet er zélf nog geverfd worden, enkel voor de afwerking kan Quick Shade gebruikt worden. Als dat al een ramp is zal dit niet veel meer bijbrengen.

Wolfen van Confrontation na en voor (prepainted)

Voor- en nadelen op een rijtje:

Nadelen:
*Duur! Anderzijds apart wash, shade en vernis kopen kost ook geld én tijd om het deftig aan te brengen.
*Glossy afwerking, in sommige gevallen niet zo mooi, maar te fixen met matvernis. De flits vd camera versterkt dit effect, in het echt valt het nog wel mee.
*Dippen kan té intens resultaat geven.
*Vreet borstels (gebruik uw slechtste eerst en hou de goeie om te schilderen)!

Voordelen:
*Mooi resultaat (subjectief maar toch)
*Snel!
*Details komen mooi uit (vb gezicht zelfs na 1 basiskleur)
*Versterkt kleuren, de wash zorgt voor een uniform gevoel bij meerdere figuren.
*Beschermt meteen het figuur (voor mij een grote pro wegens frequente mishandeling door spelers) waardoor de verf er op blijft zitten!

Conclusie:
Méér dan blij met de aankoop, heb al een massa geschilderde miniatuurkes afgewerkt in een mum van tijd die reeds jaren stof stonden te verzamelen.
De prijs mag iets naar beneden. Voor die prijs had ik tevens een iets grotere pot verwacht, maar er zit genoeg van het spul in om enkele honderden miniatuurkes te finaliseren, dus da’s best OK.
Spaarzaam mee omspringen is dus de boodschap. Dippen = verspilling, zeker op de manier dat ze het bij Army Painter zelf voordoen, maar da’s begrijpelijk want verspillen = meer kopen.

Geen opmerkingen:

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...