woensdag 1 juli 2020

Color Out Of Space

Richard Stanley, bekend van oa The Island Of Dr. Moreau uit 1996, waagde zich aan een zoveelste én vrije getrouwe verfilming van de H.P. Lovecraft klassieker The Colour Out Of Space. Geproduceerd door Spectrevision, het productiehuis van Elijah Wood.


Het verhaal is standaard survival horror: problematisch gezin verhuist naar een afgelegen uithoek van New England en nadat een soortement meteoor neerstort in hun achtertuin gebeuren er rare dingen. Met voldoende referenties naar andere Lovecraft plaatsen en verhalen (Arkham, Miskatonic University, Dunwich, ...) om de fans te bedienen, maar voor leken blijft alles nogal troebel. Verder ga ik niet al te veel spoilen. Over de achterliggende geschiedenis van het gezin in kwestie ook alleen vage verwijzingen.
Mooie opbouw en een verhaal dat naar hedendaagse normen traag op gang komt, maar de kijker de kans geeft de personages te leren kennen alvorens alles om zeep gaat. Het hoofdpersonage is duidelijk wicca dochter Lavinia (Madeleine Arthur) die tot op het einde het meeste haar waanzin onder controle lijkt te kunnen houden. Cage als vader Nathan is eerder aanwezig als dreigende patriarch of om het plot te sturen en heeft een voorliefde voor zelfgekweekte tomaten en alpacas. "Het huisdier van de toekomst"! Naarmate de film vordert glijdt de man af in een soort waanzin, en bij Cage balanceert dit net zoals in Mandy tussen drama en slapstick. Wat duidelijk niet de bedoeling is. Was bij The Wicker Man uit 2006 de meme "not the bees!", dan is het hier overduidelijk "not the alpacas!". Maar dat maakt het ook amusant om naar te kijken en geeft de film meteen een cult status mee. Je moet het de man aangeven. Verder een yuppie moeder die herstelt van kanker en vanop de zolder de beurs volgt, een rebelse tienerzoon en een half verwaarloosd derde kind dat de helft van de film aan z'n lot wordt over gelaten. Drama!
Nog een belangrijk personage is Ward Philips (Elliot Knight), een student van Miskatonic University die de bodem en het lokale grondwater onderzoekt in opdracht van een project om een stuwmeer aan te leggen en buiten de excentrieke buurman Ezra (Tommy Chong die zichzelf speelt) de enige buitenstaander is die verstrikt raakt in het mysterie. De dochter vormt daarvoor een mooie aanleiding.


Verder dus geen spoilers, al voel je al bij het begin dat alles niet vrolijk zal aflopen, ondanks de soms zeer schattige wezens die opduiken. Bij momenten ook grafische horror, maar tot een minimum beperkt. De film had meer in z'n mars maar blijft door de acteerprestaties steken in de middelmatigheid en overstijgt nooit de clichés van de horror. Een aanrader om minstens éénmaal te kijken voor wie van het genre houdt én fans van Lovecraft.

Volgens de interwebs is dit de eerste film in een Lovecraft trilogie van regisseur Stanley, en staat The Dunwich Horror als tweede op het programma. Ik kijk er alvast naar uit!

1 opmerking:

Bert zei

Cool! Staat ook op mijn wishlist! 😁

Zombicide 2.0 - Solo Test

Zombicide 2nd Edition stond al een tijdje op de planning, maar alles buiten het regelboek zat nog onaangeroerd in de doos sinds die zo'...