vrijdag 2 november 2018

Mandy

Exclusieve vertoning in België dankzij de geeks van Cinema Zed te Leuven. En dat op de avond van Halloween! Een beetje op uitnodiging van Tim Wagendorp, de leermeester (smid) van Sam, en dat had zo zijn reden.


Mandy dus met de enige echte Nicholas Cage, een griet met een litteken en die gast die de doortrapte koning speelt in Vikings als goeroefiguur waar je meer van te zien krijgt dan nodig is. Charles Manson is niet veraf.
Cage is op z'n waanzinnigst hier. Denk Wicker Man maar dan maal honderd. En dat werkt raar genoeg! Enkel naar het einde toe wordt wat tot dan een arthouse, gestileerd drama is een soort zwarte wraak komedie. Geen idee of dat de bedoeling was, maar ik heb mij geweldig geamuseerd. Anderen uit de entourage waren minder positief, maar ook het doelpubliek niet echt.
De film is een kruising tussen Stranger Things, Twin Peaks en Hobo With A Shotgun. Verder geen details over de plot wegens spoilers.


Hetgeen me soms wel stoorde was de manier van filmen, zowat elke scène lijkt uit een videoclip te komen. Mooi gedaan, de beelden zijn ronduit prachtig en de muziek imponeerde in samenspel met het visuele maar... teveel is teveel. Ook de animatiesequenties tussendoor... overbodig en nét niet goed genoeg.

Dan dé reden dat we eigenlijk aanwezig konden zijn op deze speciale vertoning: The Beast!


Oftewel de bijl waar Cage de halve film mee rond zeult en uitgelaten slechteriken mee in stukken hakt. Op professionele wijze ontworpen én vervaardigd door Tim zelve. Via via en allerhande tax shelters (de film bleek ook volledig in België geschoten!) brachten de makers van Mandy naar het verre Wezemaal. Filmgeschiedenis werd geschreven!

Het zou me tevens verbazen als Mandy niét op het programma staat voor het BIFFF 2019. De ideale film daarvoor.
Bleek dat ze als deel van de Halloweenvertoning ook Suspiria speelden (de remake). Had ik het geweten was ik ze beiden gaan zien.

Cinema Zed in Leuven, zeker een aanrader voor de meerwaardezoeker! Geen pauzes, geen popcorn, geen GSM. Moeten we meer naartoe!

Geen opmerkingen: