vrijdag 3 juni 2016

Heroquest Reborn

Recent Heroquest nog eens uit de spellekeskoffer gehaald in een zweem van nostalgie. Warhammer Quest: Silver Tower kan daar iets mee te maken hebben, ja.
Het laatste spel bleek zowaar 10 jaar geleden met de ex-klasgenoten op de toenmalige hobbykamer van het appartement te Itegem. En de geplande 25th Anniversary Edition draaide ook op een fiasco uit. Ondertussen zijn het merendeel van de miniaturen geschilderd geraakt en heb ik tweedehands nog een tweede doos (de “nieuwe editie” zelfs)  op de kop weten te tikken voor een spotprijs.  Een alternatieve startqueeste, nieuwe voorwerpen, extra huurlingen  en een heuse campaign in 13 delen in een mega kerker!


En mogelijk het belangrijkste: een nieuwe, zeer gedreven speler gevonden: Lars!

Een lichte voorkeur voor de barbaar, maar voor solo spelletjes wel de beste keuze. Het Doolhof heeft al geen geheimen meer voor hem, en ook Heer Ragnar is reeds veilig en wel uit de kerker bevrijd. De rest van de queestes zullen moeten wachten tot er versterking (Elf Lena en co) arriveert want solo iets te moeilijk.
Dank de goden voor Ye Olde Inn, de fansite/database van alles Heroquest en waar ook echt alles terug te vinden is, inclusief alle talen waarin het spel ooit is uitgebracht en uitbreidingen die nooit in Europa verschenen en een nier kosten op Evilbay (prijzen tot 400€ gezien voor 1 simpele uitbreiding die destijds 15$ kostte).  Een aanrader zijn de Amerikaanse versies, die toch wel verschillen van de Europese versie en destijds een twee jaar later zijn uitgebracht. Sommige monsters hebben daar meerdere levenspunten waardoor ze niet meteen gaan liggen na een lucky hit, én er zijn veel meer schatten en artefacten verspreid over het spel (10 tegenover 5 in de Europese versie + meer in de uitbreidingen). Plus speciale Choasspreuken voor de “slechte” die ook meer variatie en strategie bieden. Dat maakt de Amerikaanse versie harder en meer D&D-gericht dan de Europese, die iets simpeler en kindvriendelijker is. Speciale tegels en kaartjes zijn te printen en plastic monsters zijn te vervangen door andere (geen probleem hier).
En wie goed zoekt in de forums kan zelfs de vertaling terugvinden van het Japanse quest book met een totaal verschillende campaign van 14 queestes waar de helden een prinses moeten redden en het opnemen tegen een herboren chaos god! Staat niet op de website zelf.
Gisteren is Lars door de eerste Barbarian Quest geploeterd en daar bleek het verschil in moeilijkheid toch wel merkbaar. 2 skeletten als “dwalend monster” voor 1 speler was er bij momenten over, en die kruisboogschutter achteraan de kamer vol glad ijs was ook een smerige valstrik. Gelukkig had onze kleine barbaar het geluk weer aan z’n kant en vond hij op de goede momenten genezing in de boekenkasten en kisten.
Hij is super enthousiast en vraagt steeds wanneer we het volgende spelleke gaan spelen, ik vermoed dat het genetisch te verklaren is. Nog even en ik heb 2 spelers!
Wordt zeker ende vast vervolgd!

En volgend weekend mag hij z’n eerste stappen in LARPland zetten op Ankoria… benieuwd!

Geen opmerkingen: