woensdag 11 mei 2016

Twin Peaks HD

Recent nog eens een uitspatting gedaan in de vorm van de Blu-Ray box set van Twin Peaks: The Entire Mystery met daarin de volledige reeks + film + tal van extra’s. Dat er volgend jaar (eindelijk) een derde reeks komt via Showtime heeft daar zeker mee te maken.
De spreekwoordelijke druppel waren de deleted scenes uit Fire Walk With Me, de controverciële prequel/sequel uit 1992, die anderhalf uur toevoegen aan de film en niet alleen een blik werpen op personages uit de reeks die de film niet haalden (geknipt wegens tijdslimiet) maar ook iets meer inzicht geven van wat had kunnen zijn. En enkele daarvan zijn echt de moeite, zelfs korte stukjes die niet echt iets aan het verhaal toevoegen maar de personages uitdiepen. Zelfs David Bowie heeft extra scenes! Begrijpelijk dat ze geknipt werden, de film duurt zo al langer dan twee uur, maar sommige hadden er echt wel in gemoeten. Hadden ze beter een derde mini-reeks gemaakt van 2-3 afleveringen om alles af te sluiten dan een arthouse film die door het publiek niet meteen warm onthaald werd (uitgejouwd in Cannes destijds). Geheel onterecht, het blijft één van m’n favoriete Lynch en horrorfilms. De man heeft schevere dingen gemaakt (Inland Empire heb ik amper kunnen uit kijken).Enige minpunt aan de hele box is een gebrek aan een overzichtelijke index. Alle extra’s zitten verspreid over de vele discs zonder indicatie van wat waar staat. Maakt het ontdekken ergens leuk, maar ook wel frustrerend wil je iets terugvinden.
De Europese Pilot staat er ook op, die een alternatief einde en enkele andere veranderingen bevat tegenover de originele, maar die heb ik nog niet kunnen bekijken.
Uiteraard kun je de reeks integraal opvragen via Netflix, maar de Blu-Ray kwaliteit is toch wel adembenemend tegenover streaming HD!Mocht je geïnteresseerd zijn, probeer dan eerst amazon.co.uk, daar heb ik ongeveer de helft betaald van wat de box in retail gaat (zelfs bol.com en fnac rekenen de maximum prijs van +80€). Graag gedaan.

Geen opmerkingen: