dinsdag 19 april 2016

Series Rant

Reeds geruime tijd en zeker sinds de lancering van Netflix zijn TV-series in opmars. American Horror Story, Game of Thrones, The Walking Dead, Battlestar Galactica… In het geval van reeksen als Daredevil en Fargo overstijgen ze wat mij betreft zelfs het niveau van de meeste films. Ik betrap er mezelf op dat ik tegenwoordig meer reeksen volg en kijk dan films, die wegens tijdgebrek links blijven liggen. Een mens moet nu eenmaal keuzes maken.
Netflix is ook meer een digitaal medium voor reeksen geworden, met meer en meer exclusieve reeksen in eigen productie, dan een medium voor films. Dat bepaalde films maar tijdelijk beschikbaar zijn en na enkele maanden weer verdwijnen helpt daar niet echt bij, terwijl (zeker de eigen) reeksen altijd op te vragen zijn.


Ik heb net anderhalve week plat moeten liggen en noodgedwongen Netflix loeren (ocharme) en zowel de eerste reeks Fargo als de tweede van Daredevil er integraal doorgejaagd. En die zijn van een kwaliteit waar menig bioscoopfilm slechts kan van dromen. Fargo is een soortement sequel op de film van de gebroeders Coen (nog steeds producers) uit 1996 en speelt zich af in 2006. Dat “gebaseerd op een waargebeurd verhaal” is natuurlijk zever. Wat mij betreft één van de beste reeksen sinds… ooit. Mooi en erg verontrustend tegelijk. Al lijken de personages allemaal gebaseerd op een willekeur van personages uit alle Coen films totnogtoe. Zeker kijken. De tweede reeks staat al gereed in “Mijn lijst”, loopt eigenlijk automatisch verder.


Dan Daredevil. Was de eerste reeks nog een obligate origine, zeker in de tweede helft bloeide die open met een geweldige slechterik en enkele mysteries die verder gaan in de tweede reeks. En die laat er geen gras over groeien want al vanaf de eerste aflevering is het koekenbak met – spoiler alert - de Punisher. Dan volgen - meer spoilers  - Elektra en de Hand ook nog. De finale staat klaar voor straks!
Uniek voor de Marvel reeksen is dat die zich afspelen in hetzelfde universum als de films, en dat biedt zeker een meerwaarde. De eerste reeks Daredevil gaat lichtjes verder op de gebeurtenissen van de eerste Avengers film (New York deels verwoest na een buitenaardse aanval en de corruptie door de maffia bij het heropbouwen van Hell’s Kitchen). Dat creëert een mooie microcosmos waar onze held zich dient staande te houden zonder hulp of bemoeienis van andere helden, want die hebben wel betere dingen te doen (zie alle andere Marvel films en de wat mij betreft iets mindere maar ook best genietbare reeks Agents of S.H.I.E.L.D.). Ook Jessica Jones (ook een aanrader) maakt hier melding van. Er gaan geruchten dat deze “helden van het kleine scherm” zouden opduiken in Captain America: Civil War, naast onder andere Black Panther en een – wééral nieuwe – Spider-Man. Binnen enkele weken gaan we dat zeker weten.
De tweede reeks van Daredevil overstijgt de eerste moeiteloos, ook omdat er geen verplichte introducties meer nodig zijn en er meteen tot actie kan worden over gegaan. Er zijn slechtere Marvel films sinds de reboot dan deze reeksen, en ik zet ze dan ook terecht vlak onder persoonlijke favorieten als Guardians of the Galaxy en Ant-Man, op een gelijke plaats als blockbusters Avengers 1+2 en Winter Soldier. Als dat geen compliment is en reden om ze te bekijken (of Netflix aan te schaffen)…


Ik heb slechts één grote klacht betreffende Netflix en dat is de verschrikkelijke zoekfunctie, zeker via de Wii app (ik weet het). De klant dient het te stellen met voorgestelde films en reeksen gebaseerd op eerder gekeken dingen. En dat mankeert toch her en der, of stelt iets teveel bocht voor.
Een universele en gemakkelijk hanteerbare lijst zou een must zijn.
Al staan er momenteel nog teveel dingen in de wachtrij (House of Cards, Better Call Saul, de Godfather films, …) om al nieuwe dingen hoeven te zoeken.
First World Problems!

Geen opmerkingen: