donderdag 25 september 2014

Super

Recent ontdekt dat gelijktijdig met Kick-Ass (de vergelijkingen blijven aanhouden vanaf hier) er nog een andere "echte superheldenfilm" uitgekomen is in 2010, Super van James Gunn (Guardians of the Galaxy anyone?). Veel beperkter uitgebracht en met minder fanfare en dus ook geen bioscooptopper geworden en gemist door het grote publiek. Deels onterecht, al is de film niet echt voor gevoelige kijkers. Waar Kick-Ass nog mooi op het lijntje blijft gaat deze er met momenten vér over, grafisch én inhoudelijk.


Super is grappiger (soms zelfs slapstick), schever (geschifte hallucinaties) maar ook donkerder en bij momenten realistischer dan z'n tegenhanger. Wanneer je iemand met een Engelse sleutel te lijf gaat komt die er niet vanaf met een blauw oog, om maar één voorbeeld te geven.

Het hoofdpersonage (superb vertolkt door Rainn Wilson) is een absolute loser waar je meteen mee te doen hebt, maar die duidelijk het één en ander mankeert. Ook sidekick Boltie (een magistrale Ellen Page) mist enkele vijzen, waarom zou iemand anders in een superheldenkostuum mensen in mekaar gaan slaan?
Het is duidelijk dat de "helden" even gevaarlijk zijn dan de "slechterikken" (aangevoerd door een gewéldige Kevin Bacon die een blauwdruk-drugspimp neerzet). En daar zit hem het grootste verschil met Kick-Ass.
Dave (KA) is een doodgewone tiener die besluit zijn medemens te helpen maar een morele code handhaaft en nooit "de lijn" overschrijdt. Hit Girl is psychotischer en beheerst gevechtskunsten maar pakt meestal alleen gevaarlijke criminelen aan. Frank (The Crimson Bolt) is gestoord en maakt niet altijd het verschil tussen onbeleefd en misdadig. Libby (Boltie) is een psychopaat en kan helemaal niet vechten maar compenseert dat ruimschoots op andere manieren.
Maar waar Kick-Ass er telkens met enkele kneuzingen vanaf komt hebben de helden en boeven hier minder nodig (één kogel of mep bijvoorbeeld) om gewond of gewoon dood te zijn.


Doe daarbovenop nog een gewéldige supporting cast (Bacon, Tyler, Rooker en niet te vergeten Fillion als de Holy Avenger) + cameo's van Lloyd "Troma" Kaufman en James Gunn zelf en je hebt een meesterwerk.
Wat mij betreft is Super béter, al zal de grote massa Kick-Ass verkiezen omdat die veiliger is, minder grafisch en uiteindelijk ook een positievere boodschap brengt.

Libby: You don't see them bored in comic books.
Frank: That's what happens in between the panels.

Als je de kans krijgt (ik kocht 'm voor 3€ via Amazon, ondertussen weer gestegen): zeker zien!

Geen opmerkingen: