donderdag 29 mei 2014

BGEE

Al 2 weken Baldur's Gate: Enhanced Edition aan het spelen en dat smaakt naar méér! Ooit gedownload met fikse korting op de oude PC maar die draaide het niet al te lekker (schokkerige filmpjes, niet de hoogste resolutie, laadtijden). Met de nieuwe PC echter speelt het zéér vlotjes.
Het voelt ook een beetje als thuiskomen (yes, I am/was THAT kind of geek), Candlekeep, Beregost, Nashkel ken ik nog even goed als m'n geboortedorp en de NPC's zijn bijna oude bekenden (bijna, zo erg was het nu ook weer niet gesteld met mijn mentale gezondheid).


Wat er dan verbeterd is? Om te beginnen: géén (klote) CD's meer! De overgang tussen schermen en hoofdstukken gebeurt nu in luttele seconden ipv eerst de correcte CD te moeten zoeken en dan een minuut te wachten tot alles geladen is. Vergeet niet dat het origineel dateert uit 1998 (jawel, het vorige millennium). Lang genoeg geleden ook om het meeste reeds vergeten te zijn waardoor het toch opnieuw speelbaar wordt!
Een verhoogde resolutie, alles is haarscherp maar oogt ook een pak kleiner. Gelukkig kan je nu ook (beperkt) in- en uitzoomen!
En: nieuwe NPC's met elk een eigen quest lijn + nieuwe locaties (al zijn die op 1 hand te tellen). Toch een meerwaarde aan de al immens lange speeltijd. De Enhanced Edition omvat trouwens de originele Baldur's Gate + uitbreiding Tales of the Sword Coast, met daar aan toegevoegd alle verbeteringen die Baldur's Gate II meekreeg (klassen, skills, vijanden, spreuken, ...). Bijna een nieuw spel dus (maar nét niet helemaal).


Trouwens ook de meest vlekkeloze weergave van D&D die je kan wensen. Alles wat de tafelversie traag en log maakt (wegens door 1 persoon - DM - bijgehouden en berekend) wordt hier gemakkelijk door de computer berekend waardoor je je als speler alleen maar op de actie, het meeslepende verhaal en de oogverbluffende omgeving moet concentreren. Met de perfecte miniaturen, battle maps en soundtrack er bovenop.


Aanrader voor wie het ooit wel en voor wie het nog nooit gespeeld heeft (waar wacht je op?)! Zeker in de solden (ik kocht het voor 10€) een koopje.

En nu eens verder spelen (net de Nashkel mijnen achter de rug dus nog een hele weg te gaan)...

Geen opmerkingen: