zondag 8 december 2013

Heroquest 25th Anniversary in minor

De bubbel is gesprongen, en gelukkig net op tijd. Na een desastreuze passage op Kickstarter die wegens legale issues het project (terecht) weigerden te laten doorgaan heeft nu ook de 2de optie, een Spaanse website à la Kickstarter, geweigerd omwille van diezelfde redenen. Het was géén plagiaat (beweerde Game Zone) maar het rook er erg naar.


Na de flaters op Kickstarter had ik zelf al voorgenomen er geen deel meer van uit te willen maken en het project op afstand te volgen. Te veel flaters, slechte communicatie en onduidelijkheden. Waren ze in hun opzet geslaagd én het spel zou er gekomen zijn kon ik het alsnog via Game Zone (Spaanse licentie) bestellen. Niet meer dus.

De eerste grote flater was de aftrap, die 4 dagen te laat kwam wegens administratieve redenen, en dan nog zonder de nodige communicatie. Dat het project op Kickstarter stond vernam ik via een kennis op Facebook. De officiële website zweeg in alle talen.
Tweede grote flater: communicatie. Te laat, te onduidelijk en in een slecht vertaald Engels (moedertaal Spaans). Onvergeeflijk voor een project van zulke omvang.
Derde kemel: tweede optie startte niet op de vooropgestelde datum. En werd 1 dag daarna al offline gehaald omwille van licentieproblemen. Dan weet je 't wel.

Droef dat de jubileumeditie van een spel dat bij zovelen positieve herinneringen oproept op zo'n manier wordt afgeschoten. Blij dat het z'n einddoel niet haalde om vervolgens in een juridische oorlog te verzeilen dat al het geld van de backers zou kosten waardoor ze niet alleen zonder geld maar ook zonder spel zouden eindigen. Games Workshop en Hasbro hadden hun legertje advocaten ongetwijfeld al klaarliggen in de loopgraven met geladen wapens.

Maar laat ons eindigen op een positieve noot: Ik heb het originele spel nog steeds! Mét uitbreidingen! En dat werd al meer dan 7 jaar niet meer gespeeld. Dus waarom investeren in iets nieuws dat het origineel toch nooit zou overtreffen?
Foto's van de laatste keer dat het uit de doos gehaald werd (2006 op een reünie van ex-klasgenoten in de oude hobbykamer):


En de geschilderde miniaturen vh origineel zoals ze nu in de vitrinekast staan:


Wanneer spelen we?
Bijna heb ik spijt dat ik Shadows of Brimstone (Cowboys vs Aliens vs Cthulhu) van Flying Frog Games gemist heb. Duidelijk op het verkeerde paard gewed deze keer. Maar: budget voor andere dingen!

Geen opmerkingen: